Cabernet Sauvignon je tradiční, velmi oblíbená, pozdní odrůda révy vinné, která byla vyšlechtěná nejspíše ve francouzském regionu Bordeaux zkřížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Typická barva pro CS je tmavě granátová, někdy s modravým odleskem. Pro víno produkované z vyzrálých hroznů je typická chuť černého rybízu a k ní se pak druží podle polohy, půdy, sklizně a technologie vůně tmavých třešní, ostružin, tabáku, eukalyptu, anebo u velmi koncentrovaných vín ze zámoří vůně marmelády. Víno je často velmi plné, s taninovou strukturou, která si žádá delší zrání na láhvi, čímž získá hebkost a příjemně se zakulatí. Vína CS zrají velmi pomalu, jsou tedy vhodná k dlouhodobé archivaci. V gastronomii víno dobře doprovází masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso, zvěřinu nebo úpravy jídel s kořenitými omáčkami.